fbpx

Zajęcia w szkole podstawowej.

Kaszka z mleczkiem to to raczej nie była. Dzieciaki z piątej klasy są bardzo wdzięczną grupą do pracy – pełne entuzjazmu, często obeznane z podstawowymi technikami kulinarnymi, kroją i siekają, że aż miło.

Szkoł‚a na widelcu

Na pierwszych zajęciach, które odbyły się 6 marca 2012r, wykonaliśmy wspólnie kaszę pęczak z bakaliami, gruszkami, przyprawami korzennymi i miodem oraz krem z porów, selera i jabłek. Dzieci podzielone na dwie grupy pracowały nieco ponad godzinę, aby następnie wykarmić wszystkich uczestników zajęć, oraz rodziców, którzy zjawili się po swoje pociechy – łącznie ponad 20 osób!

Najważniejsza była oczywiście sprawna organizacja pracy: podział na grupy, rozdanie przepisów, przydział poszczególnych zadań i przydzielenie opiekunów. Nieocenionej pomocy udzieliła również Pani Dyrektor 81 Szkoły Podstawowej w Łodzi, wychowawczyni klasy, pani Henia – szkolna kucharka oraz rodzice, którzy przyszli na zajęcia aby im się przyjrzeć i okiełznać szalejącą stołówkę. Panowała niezwykle przyjazna, choć głośna atmosfera sprzyjająca zdobywaniu wiedzy zgodnie ze starym przysłowiem: ucząc bawić, bawiąc uczyć

Szkol‚a na widelcu

A nauka dotyczyła nasion i kasz. W kilku miseczkach naszykowałam
wcześniej groch, różne fasole, soczewicę czerwoną i zieloną, a także kasze: gryczaną niepaloną, jaglaną i pęczak. Dzieci same szykowały paczuszki, które następnie zabrały wraz z przepisem do wykorzystania z rodzicami w domu. Dłuższą chwilę zajęły wyjaśnienia dotyczące pochodzenia kaszy jaglanej i odgadnięcie gdzie był groch, a gdzie soczewica i co to było “to takie czerwone”. Następnym razem przygotuję na zajęcia coś innego, tak aby znowu dać zachęcające zadanie dla dzieci do domu. Zobaczę zresztą ile tak naprawdę paczuszek zostało zastosowanych zgodnie z moim pomysłem.

 

Najważniejsze jednak dla mnie były pytania: kiedy będą następne zajęcia? Czy mogą potrwać dwie godziny? Czy możemy zrobić pizzę? Co będziemy gotować…? Aż nie mogę się doczekać kolejnego spotkania 🙂

Jagoda

Zostaw komentarz