fbpx

Miłego trudne początki

Witam serdecznie wszystkich potencjalnych stałych bywalców, tymczasowych gości i jednorazowych czytelników!

Pisanie bloga do łatwych zadań nie należy, zwłaszcza jeżeli jego założeniem jest przekazywanie czegoś więcej niż własnych przemyśleń. Blogów kulinarnych jest jak mrówek w lesie, pojawia się zatem pytanie, czy jest sens tworzyć kolejny posiadający przepisy, na myśl o których burczy w brzuchu, a oczy robią się takie duże i błyszczące.

Pewnie jest sens, bo nikt nie ma monopolu na kuchnię, nowości i eksperymenty. Mnie jednak interesuje coś nieco innego…

W dzisiejszych czasach coraz częściej pojawia się pytanie JAK jeść zdrowo? Wszyscy znamy piramidę zdrowego żywienia, czytamy artykuły paranaukowe w popularnych serwisach, a mimo to jesteśmy zagubieni, nie wiemy jak się odnaleźć w tych rewelacjach – nie tylko w kuchni, ale też w sklepie.

Przydałoby się wiedzieć więcej, żeby móc sobie pomóc, prawda?

I tego właśnie chcę. Z zawodu jestem biotechnologiem medycznym i nie są mi straszne arkana naukowego języka. Zawzięcie czytam, poszukuję, chcę wiedzieć więcej. Irytuje mnie sposób prezentowania “wiadomości medycznych” poświęconych coraz to nowym odkryciom: a to gen, dzięki któremu wyleczymy raka, lub też jedzmy truskawki na raka (sic!), doniesienia o tajemniczych chorobach, podstępnym niczym szpieg z krainy Deszczowców jogurcie beztłuszczowym, który naraża płód na katar sienny i astmę… Ja mówię stop i analizuję, pytam: dlaczego? W dziale “Co w prasie piszczy” będę tłumaczyć z naukowego na nasze prasowe med-rewelacje.

Pojawią się też przepisy i zdjęcia, jednak nie tylko smacznie: będzie przede wszystkim zdrowo. A jeśli będzie nie zdrowo – również nie bez przyczyny.Wszystko ma swoje miejsce i czas, karmienie psychiki też jest ważne. “Wariacje posiłkowe” posłużą za listę zastępczą schabowego z ziemniakami na obiad i kanapek na pozostałe posiłki.

Pojawi się również szereg wpisów poświęconych kiełkom. Niewiele osób je na co dzień uprawia, a warto! Jak to robić, co uprawiać, z czym jeść – wszystko w dziale “Kiełki”

Będę również pisać o detoksie. Poświęcę kilka słów głodówkom, czosnkowi, imbirowi, różnym nalewkom, polskim (i nie tylko) ziołom leczniczym… będzie ciekawie! Oczywiście wyjaśnię też dlaczego oczyszczanie organizmu jest takie ważne.

Wiele miejsca poświęcę również ziołom, ich walorom smakowym i zastosowaniu, gdyż wzbogacenie kuchni w te składniki może zaowocować tylko zdrowiem.

Pewnie po drodze stworzę inne działy, będą nowe pomysły, a więc będzie pisanie.

A zatem zapraszam i życzę miłej lektury!

Jagoda

Zostaw komentarz