fbpx

Burak, burak, pokaż… kiełki…

burak i kapusta - kiełkiPyszna, słodka botwina jest tuż-tuż. Pierwsze pęczki pojawiają się na straganach, zanim jednak sezon w pełni zawita na nasze stoły – ja wciąż posiłkuję się kiełkami.

Dziś będzie barwnie, bo na talerzu – burak i kapusta.

Muszę przyznać, że przynajmniej z tym pierwszym warzywem sprawa nie jest łatwa. Nasiona buraka przeznaczone do kiełkowania nie są tanie, a powód dość banalny – słabo kiełkują… i przekonana bym była, że to mój błąd, gdyby nie jeden z moich znajomych kucharzy, który upewnił mnie, że ten typ tak po prostu ma. Warto się jednak postarać, bo efekty, są moim zdaniem bardzo ciekawe.

Smakowo kiełki buraka są świetnym urozmaiceniem do różnej maści kanapek, sałatek, dobrze sprawdzą się kotlety (na przykład mielone) posypane kiełkami buraka, jak również przyozdobiony nimi wierzch zupy. Kiełki są ziemiste, ale mają już ten typowy dla botwiny słodki posmak. Słowem: pycha.

Drugim warzywem, które podpasowało mi w tym zestawieniu jest czerwona kapusta. Smak jest zupełnie odmienny. Pikantny, intensywny, podkreślony prze chrupkość kiełków. Z pewnością dobrze będzie się komponować z mięsem, wędlinami, twarogiem, jak również w ciekawy sposób nada charakterowi ziemniakom.

Nie muszę chyba także wspominać o wartościach zdrowotnych – burak zawiera m.in. całkiem sporo kwasu foliowego i potasu, a czerwona kapusta ma dużo beta karotenu oraz witaminy A. Co najważniejsze jednak – oba warzywa są wspierają nasz organizm w aktywności przeciwnowotworowej.

Niewątpliwie zarówno burak i jak i czerwona kapusta z łatwością nadadzą świeżego powiewu w nawet najbardziej oklepanych daniach i podkreślą ich smak. Przede wszystkim jednak urzeka mnie kolor tych kiełków, przez co sięgam po nie bardzo chętnie… Zwłaszcza zimą, czy też na przednówku każda barwna i aromatyczna odmiana talerza jest przeze mnie niezwykle pożądana. I nie wiem jak Wasze, ale moje kubki smakowe są w blokach startowych i tylko czekają na warzywno-owocowy rozkwit 🙂

Nie mogę się doczekać!

Jagoda

Zostaw komentarz