fbpx

Wszystkie wpisy

recycling-jedzenia

Recykling talerza, czyli Ekonomia Gastronomia

Wyrzucanie jedzenia jest jedną z najbardziej wkurzających czynności. Nie znoszę gdy żywność się starzeje, nie rozumiem ton jedzenia lądujących każdego jednego dnia na śmietniku. W domu, w gastronomii, gdziekolwiek. Unikam marnotrawienia produktów w każdy z możliwych sposobów traktując je jak groźną zarazę, która niestety panoszy się wśród zachodnich społeczeństw. Recyklingowe gotowanie mi się zdarza, bo często w lodówce jest coś,…

Czytaj więcej

Popcorn, czyli jak żyć zdrowo

Jestem zachwycona, konam wręcz ze śmiechu! Tfu, z radości! Dożyłam dnia, kiedy popcorn został oficjalnie uznany za równego warzywom i owocom, za środek wspierający naszą walkę z chorobami układu krążenia, rakiem i, cytuję, "innymi schorzeniami". Polifenole w popcornie a to ci ciekawostka... Najpierw o tu: źródło rozważań, gorąco polecam, bo jest "wybitne" To wszystko jest takie zabawne, że aż nie wiem od…

Czytaj więcej

jajko i żółtko

Jajko czy kura?

Internet huczy i pęka w szwach od sprzecznych informacji: jajka jeść czy nie? Źródło zdrowia i życia czy raczej hipercholesterolemii? Najciekawsze jednak dyskusje toczą się na forach i pod artykułami poświęconymi temu produktowi (przykład tu), czy diecie w ogóle. Najkrócej rzecz ujmując - same kury co to od jajka są mądrzejsze. Najpierw kura czy jajko czy co? Jajka różnych zwierząt towarzyszą…

Czytaj więcej

Dzień bez mięsa

Międzynarodowy dzień bez mięsa

Czy się to komuś podoba czy nie - wegetarianie też mają swoje święto. Konflikt między "wege" a mięsożercami jest wszystkim dość dobrze znany i zarówno jedna jak i druga strona ma szeroki wachlarz argumentów. Mocnych argumentów. Powiem szczerze, że we mnie ten konflikt toczy się w znacznej mierze wewnętrznie. Faktycznie, mięso to mięso, nic jego smaku nie zastąpi. Umami. Nie oszukujmy…

Czytaj więcej

świństwo

Świństwo? Cz. 2

Zgodnie z danymi GUS i IERiGŻ: niepodzielną królową jest świnia (blisko połowa, czyli 40 kg., spożywanego mięsa to wieprzki). Na drugim miejscu plasują się kurczaki (ok 25 kg.), później daleko w tyle wołowina (spadek do 3 kg. w 2010r. z 17 kg. w latach 80). A teraz uwaga. Ile? 75 kilogramów rocznie na osobę! To daje nieco ponad 200 gramów…

Czytaj więcej

swinstwo_2

Świństwo? Cz. 1

Za każdym razem, gdy przychodzi niedziela, a moi sąsiedzi znęcają się młotkiem nad kotletem myślę sobie, że Polska wieprzowiną stoi. Z tym zresztą zgodzi się chyba każdy. Schabowy jest wbity w naszą kulturę tak silnie, jak mocno rozbijamy go co weekend w naszych kuchniach czyniąc z niego niemalże przezroczysty wiórek. Bawi mnie to nieco, ponieważ uważam, że mamy wspaniałą tradycję…

Czytaj więcej

oleje roślinne

Sadło by się jadło…

Zmora kobiet. Spędzające sen z powiek wałeczki tłuszczu, „schabiki“. Zdemonizowany tłuszcz wypycha rzesze kobiet na bieżnie i inne narzędzia tortur. Tymczasem ile spośród z nas zdaje sobie sprawę, że może on być sprzymierzeńcem na drodze do zdrowej, zgrabnej sylwetki? I co najważniejsze: jak często stosujemy posiadaną wiedzę na co dzień? W starszych modelach zdrowej diety znaczenie tłuszczu jest marginalizowane i ogranicza…

Czytaj więcej

Karczek z jelenia z czerwoną kapustą i kaszą jęczmienną

Dzikość w kuchni, czyli jeleń

Jeleń, jeleń, pokaż rogi... eee to chyba nie tak szło... Ale powiem szczerze, ja dziś rogi zobaczyłam, niemalże wcelowane we mnie z patelni. Bo tak, to było pierwsze zmaganie z dziczyzną w mojej kuchni. Dość udane, uważam, choć niełatwe. Przede wszystkim sądziłam, że coś mi nie wyjdzie. Dziczyzna nie jest mięsem, które jadamy na co dzień, a zdecydowanie wymaga więcej uwagi,…

Czytaj więcej

Zupa krem z pora selera i jabłka

Zimowy krem z pora, jabłek i selera

Nie chodzi oczywiście o  krem do skóry. Nie mam kompetencji, aby się w tym temacie wypowiadać. Jednak w kwestii zupy to już inna sprawa. Małe ludki, które od butelki już są odczepione mają w zastępstwie podsuwane rozmaite papki mięsne, warzywne lub owocowe, w różnych kombinacjach. Im "człowieczki" starsze, tym i pokarm coraz bardziej stały, rozumiany przez dorosłych jako posiłek (przysłowiowy schabowy…

Czytaj więcej

Zupa jarzynowa z grochem i fasolą

hu hu ha, hu hu ha, zupa zimowa…

Najsmaczniejsza zupa jarzynowa jest rzecz jasna z młodych warzyw: jasnopomarańczowej marchewki, młodej kapusty, pietruszki... Zimą sprawa jest trudniejsza, bo warzyw brak,  a tym samym ciężej wykombinować taką zupę, aby się nią najeść. Ponieważ jednak już niejedną personę, co zup nie jada, udało mi się przechytrzyć, przedstawię poniżej jeden z moich sposobów na tę trudną sprawę. Podstawą jest mój treściwy bulion, który…

Czytaj więcej