fbpx

Wszystkie wpisy

Moja wiosenna zupa mocy (TCM)

Bulion, rosół, wywar, słona woda. Nazw pewnie jeszcze kilka by się znalazło dla tego, bez czego chyba żadna kuchnia nie funkcjonuje. Wolnogotowana woda ze składnikami warzywnymi i/lub mięsnymi oraz przyprawami. Jestem zupocholikiem. Mama mnie na zupkach wychowała, takich na gęsto mniam. Życia sobie bez nich nie wyobrażam. Zupa mocy, moja cotygodniowa podstawa żywienia całej rodziny, gości w mojej kuchni w dwóch…

Czytaj więcej

Pięć przemian - moc żywiołów

Zmiany i przemiany, czyli gotowanie po chińsku.

W moim życiu było już kilka ewolucji kuchennych. Rewolucji raczej nie przeprowadzałam, ponieważ po początkowym wow zazwyczaj pojawiało się jakieś ale, entuzjazm słabł i o... słomiany zapał chyba się to nazywa. Za to zmiany wprowadzane po cichutku, po malutku skutkowały długotrwałymi zmianami nawyków żywieniowych. W taki właśnie sposób do mojego życia zawitało 5 przemian. Z jednych warsztatów  u Ewy Dobek…

Czytaj więcej

Żrące komórki

Bardzo nam się marzy, aby był jakiś prosty i szybki sposób na zdrowie. Szybki, bo nie mamy czasu a łatwy, ponieważ nie mamy ochoty na gruboskórną warstwę nudnej teorii. Nasz organizm kieruje się jednak swoimi prawami, które powstały na skutek setek tysięcy lat ewolucji. Trochę to odbiegnie od gotowania, ale zastanówmy się najpierw: po co jemy? Nie ulega wątpliwości, że podstawowym…

Czytaj więcej

zboże chleb

Pan Chlebuś…

Polski Chleb. Tu przewrotnie pisany z wielkiej litery, bo czyż nie jest on jednym z ważniejszych symboli w naszej narodowej kulturze? Młodych wita się na nowej drodze życia chlebem i solą, starsi mają w zwyczaju nie marnować ani kawałeczka mając w pamięci biedę i wojnę. Ja sama wracając z zagranicznych wojaży pędzę do sklepu po prawdziwy wiejski bochenek.. Im ciemniejszy,…

Czytaj więcej

burak i kapusta - kiełki

Burak, burak, pokaż… kiełki…

Pyszna, słodka botwina jest tuż-tuż. Pierwsze pęczki pojawiają się na straganach, zanim jednak sezon w pełni zawita na nasze stoły - ja wciąż posiłkuję się kiełkami. Dziś będzie barwnie, bo na talerzu - burak i kapusta. Muszę przyznać, że przynajmniej z tym pierwszym warzywem sprawa nie jest łatwa. Nasiona buraka przeznaczone do kiełkowania nie są tanie, a powód dość banalny - słabo…

Czytaj więcej